2024. október 1-től kötelező a kamarai tagság a felelős műszaki vezetőknek, építési műszaki ellenőröknek, épületenergetikai tanúsítóknak

Tisztelt Nyilvántartott Szakmagyakorlónk!
Kedves Kollegina!

Kedves Kolléga!

2024. október 1-jén hatályba lép a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a Mérnöki Kamarát és a kamarai szakmagyakorlást érintő fejezete. A törvény 24. §. (1) bekezdése szerint a felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök és energetikai tanúsítók 2024. október 1-től az eddigi kamarai tagsági viszony nélkül, ún. nyilvántartáshoz kötött tevékenységüket már csak kamarai tagként végezhetik.

Ehhez a törvény 227. § (1) bekezdése szerint legkésőbb 2024. év végéig kezdeményeznie kell a kamarai tagfelvételt, az alábbiak figyelembevételével:

  • a kamarai tagfelvétel nem automatikus, Önnek kell kezdeményeznie az INNEN letölthető nyomtatvány, frissített szakmai önéletrajz és 3 hónapnál nem régebbi, eredeti hatósági erkölcsi bizonyítvány titkárságunkra történő megküldésével,
  • a nyomtatványon kérjük megadni, hogy szakmagyakorlási szakterülete, képzettsége alapján mely szakmai tagozat(ok)ba szeretne belépni (a hivatkozott törvény 40. § (7) bekezdés), több tagozat esetén pedig kérjük megjelölni az elsődlegest. A tagozatokról a következő linken tájékozódhat: https://www.mmk.hu/kamara/tagozatok,
  • felhívom szíves figyelmét, hogy a törvény rendelkezése alapján amennyiben a hatálybalépést követő 90 napon belül (azaz 2024. év végéig) nem kezdeményezi a kamarai tagfelvételét, fenti jogosultságait nem gyakorolhatja a határidő lejártát követően.

A felsőfokú műszaki végzettséggel rendelkező felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök és az energetikai tanúsítok számára javasoljuk, hogy a tagfelvételüket már 2024. július 1. napját követően kezdeményezzék, hogy minél előbb élvezhessék a kamarai tagsági státusszal járó kedvezményeket, előnyöket, minél előbb kézhez vehessék mérnökigazolványukat.

FONTOS! A tagfelvételi eljárásnak nincs adminisztrációs díja, illetve a már befizetett nyilvántartási díjon felül további éves díjfizetési kötelezettsége sem keletkezik 2024-ben!

Felhívom figyelmét, hogy 2025. január 1-ét követően azonban Önnek is mérnöki kamarai tagdíjat kell majd fizetnie, melynek pontos összegéről 2025. januárjában fogunk tájékoztatást küldeni.

Bármely kérdés, kérés esetén állunk szíves rendelkezésére elérhetőségeinken!

Tisztelettel:
Vinitor Ágnes
titkár