Építők Napján elektronikus postaládánkban találtuk

2021. június 6. vasárnap Építők Napja

 

Tisztelt Építész és Mérnök Kollégák!

Az elmúlt héten számos építészeti és mérnöki megnyilvánulás volt a virtuális térben, legtöbbje pátosszal dicsőítve a jelen építőiparát, ami kétségtelenül érdem szerint van, de nem minden alap nélkül. Gyökereinket nem feledhetjük, tudjuk ezt régen, és megerősített ebben minket Nemeskürty István és sok más szellemi elöljáró élete, ami elénk tárta a magyar művelődés évszázadait, benne a hazai építési kultúra trendjeit is.

A szűkebb környezetünk tervező irodája, ami Esztergomban működött, sok létesítményt tervezett, létrehozva az ezredforduló azon műszaki kultúráját és azt a szürkeállományt, amire egy világcég érdemesnek tartotta hatalmas gyárat alapítani, és amin a hazai ipar kulcsfontosságú iparágai ismét felvirágoztak a környéken.

Tisztelet a múlt építész és mérnök közkatonáinak és tábornokainak. Tiszteletem jeléül a szerző engedelmével közreadom a megyei tervezőiroda történetét, amit nyugdíjas élete kedvenc festőecsetjének félretételével írt meg Károly az idei tavaszon, minden pátosz nélkül, a történetíró szemléletével emlékezve. Olvassatok hát ezen az ünnepi napon Urbányi Károly építész kollégánk freskójából a szellemi hajszálgyökerek egyikét.

 

Esztergom_épiteszettörténete_1945-1990.pdf