Könyvajánló – Csima Péter: Mikoviny Sámuel az építész és tájalakító

cikkek: 

Kedves Kollegák!

 

Szíves figyelmükbe ajánljuk Csima Péter: Mikoviny Sámuel az építész és tájalakító című könyvét.

 

A könyv leírása:

„A könyv Mikoviny Sámuel (1698-1750) sokoldalú munkásságának eddig alig, vagy egyáltalán nem vizsgált/értékelt területeivel foglalkozik. Összefoglalja az adott témához kapcsolódó régebbi és legfrissebb kutatási eredményeket, illetve a szerző saját, máshol még nem publikált kutatásainak eredményét.

Kiválóan felépített, könnyen érthető és meggyőző írás. Bemutatja Mikoviny alkotásainak tanújaként még fellelhető (helyszíni bejárással is azonosított és vizsgált) örökségi értékeket. Azok egy része a Világörökség részeként védett, mások elvesztésének közeli lehetősége mielőbb beavatkozást igényel.

A könyv teljesebbé teszi a Mikoviny Sámuelről eddig ismert képet – ami pedig az eddigi kutatások és publikációk sorának köszönhetően már eddig is szinte teljesnek tűnt. Tudományos értékű megállapításaival a „helyére teszi” Mikoviny úttörő jelentőségét az építészeti (felmérési, tervezési, kivitelezési) komplexitás korai megjelenése, illetve a mai értelemben vett tájépítészet területén. Átfogó, és az egykori, illetve a mai szakmai kifejezések között látszólag fennálló szakadékot merészen áthidaló szemléletével világosan mutat rá ennek a sajátos örökségi szegmensnek az éppen Mikoviny munkássága révén létrejött fontos történeti előzményeire.

38 tervének bemutatásán keresztül pedig minderről még pontosabb képet kap az olvasó.”

 

A könyv megrendelhető a kiadó honlapján keresztül, ide kattintva.